Ulam Ulaman di Malaysia

Ulam boleh ditakrifkan sebagai bahagian tumbuh-tumbuhan yang terdiri dari pucuk, daun, batang, umbut, biji, buah, ubidan bunga yang dimakan mentah, dicelur, distim atau direbus sebelum makan.[1] Selalunya bagi menambah rasa kepada ulaman yang dimakan, ia dicecah dengan sambal belacan, budu, cencaluk, mayonis, atau cecahan-cecahan lain. Biasanya disertakan sekali dengan nasi dan lauk-pauk yang lain. Ulam terkenal sebagai hidangan harian utama di kalangan masyarakat Melayu di kampung-kampung dan kini mulai terdapat di kawasan bandar-bandar juga. Disebabkan banyaknya khasiat ulam ini, terdapat inisiatif untuk membukukan maklumat ulam dalam satu buku yang lengkap.

Bagi seorang yang sihat tubuh badannya, maka pengambilan ulam tidak memberi masalah kepadanya kerana ia boleh mengambil apa jua ulam yang dia sukai memandangkan tubuhnya sihat dapat menerima apa jua kesan dan khasiat ulam yang diambil dengan kadar yang sesuai. Ini berlainan pula bagi mereka yang berpenyakit kerana pemakanan ulam perlu diperhatikan agar tidak memakan ulam yang boleh mendatangkan kesan buruk padanya. Contohnya, seorang pesakit tekanan darah rendah tidak digalakkan makan banyak ulam sambung nyawa memandangkan ulam ini boleh memberi kesan merendahkan lagi tekanan darah. Walaupun begitu, eloklah orang yang berpenyakit mengambil hanya ulam yang memberi kesan positif padanya.

Berikut adalah sebahagian pokok / tumbuhan yang boleh dijadikan ulam ulaman.

Nama ulam Bangun-bangun
Nama scientific(jika ada) Plectranthus amboinicus / Coeus amboinicus
Khasiat Bangun-bangun mengandungi airgulakarbohidrat, serat, mineral, vitamin, alkoloid, musilaj (lendir), polifenol, saponin, glikosida flavonol, vitamin C, vitamin B1, vitamin B2, beta karotin, niasin, karvakrol, kalsium, lemak, protein, dan minyak volatil.Ia dimakan bagi melancarkan pengaliran darah yang tidak lancar, merawat sembelit, asma, haid bermasalah, kencing bernanah, sakit kepala (migrain), sakit perut, batuk, pelbagai penyakit kulit, gastrik dan buasir. Ia juga dimakan bagi meningkatkan selera makan, daya imunisasi badan, kesan awet muda dan mendapatkan kesan antioksidan.Bangun-bangun terkenal dalam perubatan melayu dan cina terutamanya untuk menjadi penawar kepada batuk,mual-mual , sakit kepala dan masalah pencernaan. Caranya sehelai daun bangun-bangun diseduh dengan air panas dan dimasukkan sedikit gula batu sebelum di minum.Jusnya pula boleh dijadikan ubat untuk asma, batuk dan bronkitis.Daunnya yang dilumatkan dapat menjadi penawr gigitan serangga bisa dan kulit melecur dengan cara menampal daun lumat yang telah menjadi seperti pes pada bahagian yang terlibat
Cara penggunaan Pokok bangun-bangun atau dikenali juga dengan ati-ati hijau biasa ditanam sebagai ulaman dan penyedap rasa dalam masakan.Pucuk mudanya dijadikan ramuan untuk sambal tempoyak. (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image001
Nama ulam Batang lambok
Nama scientific(jika ada) Caladium sp.
Khasiat
Cara penggunaan Keladi lambuk juga dikenali dengan nama keladi kemumu merupakan tumbuhan dalam keluarga araceae yang biasanya tumbuh secara meliar. Ia juga ditanam kerana kegunaannya sebagai makanan. Keladi lambuk tidak seperti keladi jenis lain kerana batangnya tidak menyebakan kegatalan dan ia boleh dimakan mentah sebagai ulam. Sebelum dimakan, batang keladi perlu disiat kulitnya dan direndam seketika dalam air garam. Ia sedap dicicah mengikut selera masing-masing(budu, sambal belacan, sambal kelapa dan lain-lain). Batang keladi lambuk juga boleh dijadikan bahan masakan seperti masak lemak. (umbisi dan batang dimakan mentah atau direbus)
Gambar  image004
Nama ulam Bayam
Nama scientific(jika ada) Amaranthaceae
Khasiat  Kandungan zat makanan bayam setiap 100 gram bayam mengandungi B-carotene (4-8 mg), Vitamin C (60-120 mg), Zat Besi Fe (4-9 mg), Kalsium (300-450 mg) dan serat. Kandungan Asid Folic dan serat yang tinggi (20-30%) sangat sesuai untuk kesihatan.Bayam kaya dengan zat mineral seperti kalsiumzat besi &kalium. Bayam cukup turut kaya dengan sumber vitamin C dan beta karotena.Bayam dipercayai memberi khasiat kepada kanak-kanak, ibu yang menyusu dan pesakit yang menghidap demam panas, kurang darah, mengalami pendarahan dan mereka yang menghadapi masalah ginjal. Bayam tua yang direbus dan diminum dapat membaiki kualiti penglihatan dan memperkuatkan fungsi hati.Bayam digunakan sebagai sayuran segar dan ditumis atau di buat masak air sup (Bening, kata orang Jawa Muar). Ia juga mengandungi methionine dan sulfur asid amino dan nitrat serta oxalate untuk kesihatan.
Cara penggunaan Untuk dibuat ulam, daun dan batang muda dicelur atau direbus lalu dimakan dengan sambal belacanbuducencalukatau pencecah yang lain. Rasanya manis dan sedap. (daun dan batang muda dicelur)
Gambar  image006
Nama ulam Bayam duri
Nama scientific(jika ada) amaranthus spinousus
Khasiat Bayam duri mengandung amarantin, rutin, spinasterol, hentriakontan, tanin, kalium nitrat, garam fosfat, zat besi, serta Vitamin (A, C, K dan piridoksin=B6).Penyakit Yang Dapat Diobati :
Kencing Nanah, Kencing tidak lancar, Bronkhitis, Produksi ASI; Tambah Darah, Eksim, Bisul, Demam;
Cara penggunaan (daun dan batang muda dicelur)
Gambar  image010
Nama ulam Bayam itik
Nama scientific(jika ada) Amaranthus Blithum L
Khasiat Dimakan sebagai ubat bagi tujuan mengeluarkan racun dalam badan.
Cara penggunaan Seluruh bahagian pokok dimasak seperti bayam biasa. Sedap dimakan dan rasanya manis.  (daun dan batang muda dicelur)
Gambar  image012
Nama ulam Bayam merah
Nama scientific(jika ada) Blitum rubrum
Khasiat Bayam merah mengandung vitamin A, B, C, protein, kalium, zat besi, purin, karbohidrat, dan amarantin.Bayam merah berkhasiat meningkatkan kinerja ginjal, baik untuk pencernaan karena kandungan seratnya yang tinggi, baik untuk penderita diabetes, kolesterol tinggi, hipertensi mencegah anemia, dan mencegah keseimbangan berat badan.

Akar bayam merah juga dapat menghentikan diare. selain itu, daun bayam merah juga berkhasiatuntuk membersikan darah nifas (sehabis bersalin), antirontok untuk rambut, mengobati luka akibat gigitan binatang berbisa dan gagal ginjal.

Cara penggunaan daun bayam di rebus, lalu dimakan sebagai lalap, dibuat sayur bening, dijus(daun dan batang muda dicelur)
Gambar  image014
Nama ulam Bayam pasir
Nama scientific(jika ada) AMARANTHUS VIRIDIS L
Khasiat Zat2 yang terdapat dalam bayam pasir sama jer dengan bayam biasa
Cara penggunaan sama jer dengan bayam biasa. (daun dan batang muda dicelur)
Gambar  image016
Nama ulam Bebuas
Nama scientific(jika ada) Premma cordiflora
Khasiat Pokok Buas-buas dipercayai dapat membuang angin dalam badan, mengatasi masalah cacing pada kanak-kanak dan menambah air susu ibu. Selain itu, ia juga digunakan untuk menghilangkan hanyir ikan.
Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah, dicelur atau direbus)
Gambar  image018
Nama ulam Beluntas
Nama scientific(jika ada) Pluchea indica
Khasiat Daun beluntas mengandung alkaloid, tannin, natrium, minyak atsiri, kalsium, flafonoida, magnesium, dan fosfor. Sedangkan pada akar beluntas terdapat kandungan flafonoida dan tannin. Daun beluntas berbau khas aromatis dan rasanya getir namun menyegarkan.Secara tradisional, daun beluntas digunakan sebagai obat turun panasobat batuk, dan menghilangkan bau badan ( dalam bentuk obat minum seduhan seperti teh ) dari aktivitas biologi yang diteliti, daun beluntas berkhasiat sebagai antikejang ( antispasme ) , mengurangi daya menidurkan dari phenobarbital, menyembuhkan tukak lambung ( ulkus duodenum ), mematikan kuman ( antiseptik ), dan aromatikum.
Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah atau dikukus)
Gambar  image022
Nama ulam Bendi
Nama scientific(jika ada) Abelmoschus esculentus
Khasiat Buah Bendi didapati kaya dengan 90% air, 7% karbohidrat, 2% protein dan 1% serat, garam galian dan vitamin, terutamanya vitamin B. Bendi paling kaya dengan kandungan kalsium.Buah bendi dikatakan elok untuk perkembangan otak iaitu menguatkan daya memori otak dan kecergasan. Dalam bidang perubatan traditional, biji, akar dan bunga bendi direbus dan diminum, mampu untuk melawaskan pembungan air kecil, mengurangkan bengkak atau radang, mengurangkan masalah susah bersalin, mengubati penyakit gornea dan sifilis. Air rebusannya juga sesuai untuk disapu pada pelbagai jenis kudis dan bisul. Air rebusa yang dicampur gula boleh dibuat sirap ubat dan rawatan sakit kerongkong.[1] Manakala lendir ia boleh digunakan sebagai ubat untuk tujuan menyejukkan dan melembutkan kulit.
Cara penggunaan Biji bendi yang matang juga mempunyai potensi untuk di proses bagi mendapatkan minyak sayuran yang bermutu tinggi dan juga boleh diproses goreng untuk dijadikan bahan minuman sebagai kopi. Daun muda bendi boleh dimakan sebagai sayuran ulaman manakala daun yang tua boleh diproses sebagai bahankraftangan yang cantik. (buah direbus @ digoreng)
Gambar  image024
Nama ulam Bunga kubis
Nama scientific(jika ada) Brassica oleracea var. botrytis
Khasiat Di antara zat yang terdapat pada bunga kubis ialah potassium, fosforus, dan kalsium.Minumlah setengah gelas jus bunga kubis ini setiap hari untuk menjaga kesihatan usus.

Manfaat lain jus bunga kubis ialah :-
♥ Mengurangkan risiko kanser prostat
♥ Elok untuk pesakit diabetes kerana ia dapat menurunkan kadar gula dalam darah
♥ Membantu mengurangkan kandungan lemak
♥ Menurunkan paras kolesterol

Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah atau dimasak)
Gambar  image026
Nama ulam Cekur manis
Nama scientific(jika ada) Sauropus androgynus
Khasiat Pokok cekur manis kaya dengan Vitamin C dan polifenol , seperti tanin .
Cara penggunaan (pucuk direbus)
Gambar  image028
Nama ulam Cili bulat
Nama scientific(jika ada) Capsicum spp
Khasiat http://makanananda.blogspot.com/2013/11/khasiat-cili.html
Cara penggunaan (buah dimakan mentah atau dimasak)
Gambar  image030
Nama ulam Halia
Nama scientific(jika ada) Zingiber officinale Roscoe
Khasiat Rizom halia mengandungi air, karbohidrat, serat, kalium, fosforus, kalsium, tenaga, protein, gentian, niasin, asid amino, gingerols, oleoresin, pati minyak, vitamin A, B dan C, lemak, asid organik, minyak meruap seperti zingeron, zinzerol, zingeberal, zingiberin, borneol, seniol dan feladren.Ia dikatakan dapat merawat penyakit banyak angin dalam badan, sakit kepala, sistem pencernaan bermasalah, sakit jantung, muntah, cirit-birit, disentri, asma, sakit perut, reumatisme, pengaliran darah bermasalah, mati pucuk, lemah tenaga batin, keracunan udang, badan kesejukan, sakit pinggang, urat saraf lemah, mabuk kenderaan, batuk kering, kejang, buang air berlendir, dan darah haid berbau hamis
Cara penggunaan Halia digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan dalam bentuk halia segar, halia kering dan halia bergula. Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia, halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri. (rizom dimakan mentah)
Gambar  image031
Nama ulam Kaca lima
Nama scientific(jika ada) Strobilanthes crispus
Khasiat http://fazlisyam.com/2007/10/21/pokok-pecah-kaca/
Cara penggunaan (buah dimakan mentah)
Gambar  image033
Nama ulam Keladi Kemahang
Nama scientific(jika ada) colocasia
Khasiat
Cara penggunaan (pucuk dicelur @ dibuat gulai)
Gambar  image037
Nama ulam Kemangi
Nama scientific(jika ada) Ocimum basilicum
Khasiat Manfaat Daun Kemangi
Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image039
Nama ulam Kubis bulat
Nama scientific(jika ada) Brassica oleracea
Khasiat KUBIS…ANTARA KEBAIKAN DAN KEBURUKAN
Cara penggunaan (daun dimakan mentah atau dimasak)
Gambar  image041
Nama ulam Kuncur
Nama scientific(jika ada) Curcuma xanthorrhiza Roxb
Khasiat Manfaat dan Khasiat Kencurhttp://resepmasakanminumancara.blogspot.com/2012/11/manfaat-dan-khasiat-kencur-sebagai-obat.html
Cara penggunaan (pucuk dan rizom dimakan mentah)
Gambar  image043 image045
Nama ulam Lemak ketam
Nama scientific(jika ada) Parsonsia helicandra
Khasiat Daunnya boleh digunakan untuk rawatan selepas bersalin. Daunnya boleh direbus hingga mendidih dan minum airnya ataupun boleh juga ditumbuk dan dicampur sedikit air. Airnya diperah lalu diminum
Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image047
Nama ulam Lobak merah
Nama scientific(jika ada) Daucus carota subsp. sativus
Khasiat http://cahayapurnama.com/10-kelebihan-lobak/http://www.petuatradisional.com/tips/khasiat-lobak-merah
Cara penggunaan (ubi dimakan mentah atau dibuat jus atau dimasak)
Gambar  image050
Nama ulam Mulukhiyah
Nama scientific(jika ada) Corchorus olitorius
Khasiat Mengandungi Vitamin B , C , E , Carotene , Kalsium , Zat Besi
Cara penggunaan (daun dimakan mentah atau dimasak)
Gambar  image054
Nama ulam Senduduk
Nama scientific(jika ada) Melastoma malabathricum L
Khasiat http://1001-petua.blogspot.com/2009/05/khasiat-pokok-senduduk.htmlhttp://mohdisa-abdrazak.blogspot.com/2011/03/senduduk-ungu-kekal-sahabat.html
Cara penggunaan (pucuk dicelur, bunga dimakan mentah)
Gambar  image057
Nama ulam Senduduk putih
Nama scientific(jika ada) Melastoma decemfidum roxb./Melastoma Imbricatum
Khasiat http://www.melur.com/myherba.asp?plant_id=171&cat=HERBA
Cara penggunaan (pucuk dicelur, bunga dimakan mentah)
Gambar  image059
Nama ulam Tenggek burung
Nama scientific(jika ada) Euodia redleyi
Khasiat http://uhanif.blogspot.com/2013/02/khasiat-pucuk-tenggek-burung.htmlhttp://animhosnan.blogspot.com/2010/08/tenggek-burung.html
Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image061
Nama ulam Timba tasik
Nama scientific(jika ada) Clerodendrum serratum (L.) Moon
Khasiat Ia dikatakan amat baik bagi kaum wanita terutamanya setelah melahirkan anak untuk memulihkan kembali kesihatan tubuh badan jika mengamalkan makan pucuknya
Cara penggunaan  (pucuk dicelur)
Gambar  image065
Nama ulam Ubi kayu
Nama scientific(jika ada) Manihot Esculenta Crantz
Khasiat http://laman-seri.blogspot.com/2011/11/khasiat-ubi-kayu.html
Cara penggunaan (pucuk dicelur atau direbus)
Gambar  image067  image069
Nama ulam Kacang botor
Nama scientific(jika ada) Psophocarpus tetragonolobus
Khasiat Daun kacang botor boleh dibuat teh dan sesuai digunakan sebagai ubat pencuci mata yang bengkak serta bisul dan kudis. Daun ditumbuk lumat dan ditampa pada bisul. Daun dan biji kacang botor dimasak dan dimakan untuk mengubati penyakit kulit seperti bisul dan ulser. Manakala akar direbus dan diminum untuk merawat penyakit vertigo.
Cara penggunaan (buah dimakan mentah atau dimasak)
Gambar  image071
Nama ulam Kacang panjang
Nama scientific(jika ada) Vigna unguiculata sesquipedalis
Khasiat http://petuakehidupan.blogspot.com/2014/05/kacang-panjang-vigna-unguiculata.htmlhttp://baca-blogspot.blogspot.com/2012/10/khasiat-kacang-panjang.html
Cara penggunaan (buah dimakan mentah atau direbus)
Gambar  image074  image076
Nama ulam Peria
Nama scientific(jika ada) Momordica charantia
Khasiat http://www.petuatradisional.com/tips/khasiat-periahttp://homefamilysite.com/blog/khasiat-buah-peria-untuk-kesihatan/
Cara penggunaan (buah dicelur atau dimakan mentah)
Gambar  image078
Nama ulam Peria katak
Nama scientific(jika ada) Momordica charantia
Khasiat http://sitik.wordpress.com/2013/03/13/khasiat-peria-katak/
Cara penggunaan (buah dicelur atau dimakan mentah)
Gambar  image080
Nama ulam Sekentut
Nama scientific(jika ada) Paederia foetida
Khasiat http://www.bengkungmoden.com/blog/daun-sekentut-ulam-berkhasiat
Cara penggunaan (pucuk dicelur atau dimakan mentah)
Gambar  image084
Nama ulam Timun
Nama scientific(jika ada) Cucumis sativus
Khasiat http://www.petuatradisional.com/tips/khasiat-timun
Cara penggunaan (buah dimakan mentah)
Gambar  image086
Nama ulam Ubi jaga
Nama scientific(jika ada) Smilax Myosotiflora
Khasiat http://www.melur.com/myherba.asp?plant_id=148
Cara penggunaan (pucuk dicelur)
Gambar  image088  image090
Nama ulam Keman
Nama scientific(jika ada) Neptunia prostrata
Khasiat http://klt17a.tripod.com/herba2.html
Cara penggunaan (pucuk direbus)
Gambar  image092
Nama ulam Paku rawan
Nama scientific(jika ada) Limnocharis flava
Khasiat
Cara penggunaan (bunga direbus)
Gambar  image094
Nama ulam Akar som
Nama scientific(jika ada) Panax ginseng
Khasiat http://kasihilmar.com/2013/09/13/khasiat-akar-som/http://kebunbahagiabersama.blogspot.com/2013/01/ginseng-jawa-akar-som-jawa.html
Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image098
Nama ulam Cekur
Nama scientific(jika ada) Kaempferia galanga
Khasiat Rizom cekur mengandungi pati, air, zink, kalsium, kalium, zat besi, minyak atsiri berupa sineol, asid metil kanil dan asid cinnamik, etil aster, borneol, kamphene, paraeumarin, asid anisik, alkaloid dan gam.Ia popular di kalangan ibu-ibu yang baru bersalin bagi mengeluarkan angin dan menguncupkan rahim. Terdapat juga mereka yang memakannya bagi mengubati batuk, sakit tekak dan meredakan demam panas. Ia mempunyai bahan yang dapat bertindak sebagai antibakteria, antifungus dan antikeradangan. Dengan mengamalkan memakannya, ia dapat mencegah sakit, sengal tulang, awet muda dan dapat antioksidan.http://anizyn.blogspot.com/2013/04/khasiat-air-rebusan-pokok-cekur.html
Cara penggunaan (daun dimakan mentah)
Gambar  image100
Nama ulam Geli-geli
Nama scientific(jika ada) Lasia spinosa Thwaites
Khasiat Daun geli-geli mengandungi air, karbohidrat, serat, alkaloid, mineral, musilaj, protein, kalsium, kalium, zink, ferum dan vitamin.Ia dikatakan dapat merawat sakit perut, sembelit, buasir, gout, sakit pinggang, air pelut tidak lawas, dan rawatan selepas bersalinhttp://fazlisyam.com/2007/09/24/geli-geli-cyrtosperma-lasioides/
Cara penggunaan (pucuk direbus)
Gambar  image102
Nama ulam Getang kerabu
Nama scientific(jika ada) Spilanthes acmella
Khasiat http://en.wikipedia.org/wiki/Acmella_oleracea
Cara penggunaan (pucuk direbus)
Gambar  image104
Nama ulam Kaduk
Nama scientific(jika ada) Piper sarmentosum
Khasiat http://harumankasehvee.blogspot.com/2013/11/cara-makan-daun-kaduk-dan-hasiatnya.html
Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah atau direbus)
Gambar  image106
Nama ulam Kangkung
Nama scientific(jika ada) Ipomoea aquatica Forsk
Ipomoea reptans L. Poir.
Khasiat http://azizulhakim91.blogspot.com/2014/01/khasiat-dan-manfaat-kangkung-pada.html
Cara penggunaan (pucuk dan batang muda direbus)
Gambar  image110  image108
Nama ulam Keledek
Nama scientific(jika ada) Ipomoea batatas
Khasiat kaya dengan karbohidrat, zat besi, vitamin A, B2, C dan beta karotena.http://www.naniey.com/2012/03/8-khasiat-ubi-keledek.html
Cara penggunaan (pucuk dan batang muda direbus)
Gambar  image114  image112
Nama ulam Keramak merah
Nama scientific(jika ada) Alternanthera sessilis
Khasiat bunga-bunga dan tender batang digunakan sebagai sayur-sayuran di Karnataka & Andhra Pradesh . Ia adalah diuretik , tonik dan penyejukan . Jus tumbuhan ini , dianggap memberi manfaat kepada mata, adalah ramuan dalam pembuatan minyak rambut ubatan dan Kajal ( kohl ) .
Cara penggunaan (pucuk dan batang muda direbus)
Gambar  image116
Nama ulam Keramak putih
Nama scientific(jika ada) Alternanthera sessilis
Khasiat bunga-bunga dan tender batang digunakan sebagai sayur-sayuran di Karnataka & Andhra Pradesh . Ia adalah diuretik , tonik dan penyejukan . Jus tumbuhan ini , dianggap memberi manfaat kepada mata, adalah ramuan dalam pembuatan minyak rambut ubatan dan Kajal ( kohl ) .
Cara penggunaan (pucuk dan batang muda direbus)
Gambar  image118
Nama ulam Kesum
Nama scientific(jika ada) Polygonum minus
Khasiat http://www.petuatradisional.com/tips/manfaat-daun-kesum
Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image120
Nama ulam Ketumbar Jawa
Nama scientific(jika ada) Eryngium foetidum L.
Khasiat http://hijaudirumahbahagia.blogspot.com/2013/05/ketumbar-jawa.html
Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image122
Nama ulam Maman
Nama scientific(jika ada) Cleome gynandra
Khasiat Daun dan biji maman, digosok pada kulit secara terus, boleh menyebabkan berlakunya kulit melecur dan radang.Biji maman (guna sedikit saja), jika ditumbuk lumat dan kemudiannya ditelan, dapat mengeluarkan angin. Penggunaan berlebihan, boleh mengakibatkan angin dalam perut. Sekiranya, ia direbus, air rebusan biji ini boleh dijadikan ubatan luaran bagi merawat buasir dan reumatisme. Air rebusan tersebut, boleh diminum bagi merawat gonorea dan cirit-birit (berlendir atau berdarah). Ekstrak biji pokok maman boleh dijadikan racun serangga.Daun maman yang dihancur dan disapu atau digosok, diletakkan pada bahagian belakang pinggang boleh menghilangkan rasa sakitnya. Selain itu, ia boleh digosok pada kulit yang gatal-gatal, pada reumatisme dan pada kepala (bagi menghilang sakit kepala). Sekiranya daun ini direbus, ia boleh diminum bagi melawaskan penghadaman, bagi melincinkan kahak, dan juga penawar bagi penyakit hati dan hempedu.

Akar pokok maman dapat membangkitkan dan memelihara kulit yang kekurangan vitamin C. Bagi mendapatkan penawarnya ini, akar pokok maman perlu direbus dan dijadikan minuman.

Cara penggunaan (pucuk dan batang muda direbus)
Gambar  image124
Nama ulam Manguk
Nama scientific(jika ada) Polyscias scutellaria
Khasiat http://adrydaud.blogspot.com/2011/06/daun-mangkuk.html
Cara penggunaan (daun dicelur atau dimakan mentah)
Gambar  image126
Nama ulam Ara nasi
Nama scientific(jika ada) Ficus
Khasiat http://cikgunoor-alladom.blogspot.com/p/khasiat-dan-kegunaan-buah-ara-pokok.html
Cara penggunaan (buah dimakan mentah atau dimasak)
Gambar  image128
Nama ulam Asam gelugur
Nama scientific(jika ada) Garcinia atroviridis
Khasiat http://muamalatmurni.blogspot.com/2014/01/langsing-mudah-dan-murah-dengan-asam.html
Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image130  image132
Nama ulam Balik angin
Nama scientific(jika ada) Mallotus lour
Khasiat http://books.google.com.my/books?id=zmlsC5NWEbwC&pg=PA40&lpg=PA40&dq=Balik+angin&source=bl&ots=qtZhyrTI71&sig=n1Wuhcy-080aHSmMAF2dj4aBOFc&hl=en&sa=X&ei=_pNyVODADYTluQTFiIG4CQ&ved=0CC8Q6AEwAzgK#v=onepage&q=Balik%20angin&f=false
Cara penggunaan (pucuk direbus)
Gambar  image134
Nama ulam Bonglai
Nama scientific(jika ada) Oroxylum indicum
Khasiat http://ms.wikipedia.org/wiki/Pokok_Bonglai
Cara penggunaan (buah dan pucuk direbus)
Gambar  image138
Nama ulam Cakar cikri
Nama scientific(jika ada) Polysias fruticosa
Khasiat http://animhosnan.blogspot.com/2013/05/cakar-cikri.html
Cara penggunaan (daun dicelur)
Gambar  image140
Nama ulam Gajus
Nama scientific(jika ada) Anacardium occidentale
Khasiat http://herbadantumbuhan.blogspot.com/2011/08/gajus-khasiat-dan-ubatannya.html
Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image146  image144
Nama ulam Pokok Gelam Tikus
Nama scientific(jika ada) Syzygium inophylla
Khasiat
Cara penggunaan (pucuk direbus)
Gambar  image148
Nama ulam Jering
Nama scientific(jika ada) Archidendron jiringa ( Jack ) Nielsen
Khasiat http://kekalsehat.blogspot.com/2013/04/khasiat-jering-untuk-kesihatan.html
Cara penggunaan (buah dimakan mentah)
Gambar  image150  image152
Nama ulam Kayu manis
Nama scientific(jika ada) Cinnamomum Zeylanicum
Khasiat http://herbadantumbuhan.blogspot.com/2012/08/kayu-manis-khasiat-dan-kegunaan.html
Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image154
Nama ulam Kelat paya
Nama scientific(jika ada) Eugenia papilose
Khasiat
Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image156
Nama ulam Kerdas
Nama scientific(jika ada) Pithecellobium bubalinum
Khasiat http://www.khasiatherba.com/ulam/khasiat-buah-kerdasgenuak.html
Cara penggunaan (buah dimakan mentah)
Gambar  image158
Nama ulam Nangka
Nama scientific(jika ada) Artocarpus heterophyllus
Khasiat Menyehatkan perut dan ususNangka baik untuk pencernaan dan dapat membantu penyembuhan borok dan mengatasi gangguan pencernaan. Selain itu, serat yang tinggi pada buahnya mencegah sembelit dan membantu buang air besar lebih lancar dan teratur. Seratnya juga melindungi selaput lendir usus besar dengan menjauhkan bahan kimia karsinogenik dari usus besar.Meningkatkan sistem kekebalan tubuh

Nangka merupakan sumber yang sangat baik dari vitmain C, antioksidan kuat yang membantu mencegah pilek dan infeksi. Vitamin C membantu berfungsinya sistem kekebalan tubuh dengan mendukung fungsi sel-sel darah putih.

Perlindungan terhadap kanker

Selain mengandung vitamin C (antioksidan kuat), nangka juga kaya fitonutrien seperti lignan, isoflavon dan saponin yang dapat melawan kanker. Fitonutrien ini juga membantu menghilangkan radikal bebas dari tubuh penyebab kanker dan memperlambat degenerasi sel yang dapat menyebabkan penyakit degeneratif.

Menurunkan tekanan darah

Nangka merupakan sumber makanan kaya kalium, sekitar 300 mg dalam 100 gram nangka. Kalium penting bagi tubuh karena membantu menjaga cairan tubuh dan keseimbangan elektrolit dalam sel-sel tubuh dan membantu mengatur tekanan darah, sehingga mengurangi risik jantung dan stroke.

Membantu penglihatan

Buah ini mengandung vitamin A, antioksidan kuat yang bermanfaat untuk penglihatan. Vitamin ini juga menjaga kesehatan kulit dan selaput lendir serta menaikkan fungsi sistem kekebalan tubuh.

Meningkatkan energi

Nangka dianggap sebagai buah pembangkit energi karena kandungan gula sederhana seperti fruktosa dan sukrosa. Makan buah ini membuat merasa direvitalisasi seketika.

Manfaat lain
Buah nangka mengandung mineral seperti mangan, besi, dan magnesium. Nangka juga mengandung banyak vitamin B seperti riboflavin, vitamin B6, asam folat dan niasin.
·         Zat Besi mencegah anemia, mangan serta magnesium penting untuk kesehatan tulang.

·         Magnesium penting dalam penyerapan kalium dan bekerja dengan kalsium membantu tulang tetap kuat dan mencegah gangguan yang berhubungan dengan tulang.

·         Mangan diperlukan dalam tubuh membantun tulang dan jaringan ikat.

·         Niasin penting dalam menjaga kesehatan kulit dan sistem saraf.

·         Sementara vitamin B6 membantu mengurangi kadar homosistein dalam darah (peningkatan kadar homosistein berhubungan dengan penyakit kardiovaskular).

Cara penggunaan (buah muda direbus)
Gambar  image160
Nama ulam Pala
Nama scientific(jika ada) Myristica fragrans
Khasiat Minyak tepu yang dihasilkan dari biji dan aril buah pala boleh digunakan sebagai ubat minyak sapu untuk sakit perut, lelah atau rheumatism. Minyaknya juga digunakan untuk pembuatan minyak wangi.Komposisi zat makanan:

Komposisi Bagi setiap 100 g

Tenaga                         470.0 calories

Kelembapan                  14.0 g

Protein                          7.4 g

Lemak                          36.4 g

Karbohidrat                   28.3 g

Kalsium                        124.0 mg

Zat besi                        4.6 mg

Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image162
Nama ulam Peparu
Nama scientific(jika ada) Polytrema vulgare
Khasiat
Cara penggunaan (buah dimakan mentah)
Gambar  image164
Nama ulam Petai belalang
Nama scientific(jika ada) Leucaena leucocephala
Khasiat Biji Petai
Khasiatnya ialah apabila dimakan dapat merawat masalah hati (liver), busung, bengkak buah pinggang, kencing manis (diabetes). Juga dapat membunuh cacing dalam perut serta usus, lalu keluar bersama najis.Daun
Daun petai boleh digunakan untuk merawat demam kuning. Caranya ialah dengan merebus daun petai, kemudian airnya dibuat minum.Akar (kulit akar)
Ini khusus untuk rawatan kencing manis (diabetes), juga direbus kemudian airnya diminum. Amalkan selalu.
Cara penggunaan (buah dimakan mentah)
Gambar  image168  image166
Nama ulam Petai gajah
Nama scientific(jika ada) Leguminosae (Mimosaceae)
Khasiat Biji petai juga dikenal sebagai obat penyakit lever (hepatatgia), udema, radang ginjal (nefiritis), dia­betes, dan sebagai peluruh cacing (anteimintik). Daunnya-digunakan sebagai bahan obat sakit kuning. Khasiat itu diduga berkaitan dengan kandungan alkaloidnya. Selain itu, kandungan vitamin A dan vitamin C pada biji petai bermanfaat sebagai antioksidan
Cara penggunaan Petai dapat dimakan mentah sebagai lalap, direbus, digoreng atau dibakar (buah dimakan mentah)
Gambar  image170
Nama ulam Petai padi
Nama scientific(jika ada) Parkia Speciosa
Khasiat Dalam perubatan tradisional melayu, biji petai dipercayai berkhasiat untuk merawat penyakit kencing manis,sakit jantung serta mencuci buah pinggang. Kandungan klorofil dalam biji petai berfungsi sebagai agen antioksidan yang baik untuk kulit kita
Cara penggunaan (buah dimakan mentah)
Gambar  image172
Nama ulam Pucuk ara
Nama scientific(jika ada) ficus
Khasiat Pokok Ara merupakan sumber yang baik untuk flavonoid dan polifenol.. Apabila buah ara disukat untuk kandungan bahan antioksidanya, didapati bahawa 40 gram buah ara kering atau juga dikenali sebagai buah Tin (dua biji buah ara yang sederhana saiznya) boleh meningkatkan keupayaan bahan antioksida plasma. Pokok Ara juga mengandungi kandungan serabut yang terbanyak, berbanding buah-buahan yang lain, baik kering mahupun segar. Kulit pokok  disapu di atas batu dengan air untuk membuat pes dan paste yang digunakan ke atas kulit yang terkena bisul atau gigitan nyamuk . Benarkan pes kering pada kulit dan memohon semula selepas beberapa jam . Bagi orang-orang yang kulit sangat sensitif terhadap gigitan serangga
Cara penggunaan (buah dimakan mentah)(pucuk dimakan mentah)
Gambar  image176  image178
Nama ulam Putat kampung
Nama scientific(jika ada) Barringtonia racemosa
Khasiat Pucuknya baik untuk kesihatan kulit dan ia melancarkan perjalanan darah. Ramai yang kata daun putat ini untuk awet muda.  Buahnya pula boleh mencegah serangan gatal-gatal disamping boleh mengubati beberapa penyakit kulit.Daun yang matang dikatakan boleh mengubati penyakit cacar air; iaitu dengan mengambil 5 atau 6 helai daun, ditumbuk dengan beras dan kemudian dipupuk atau disapu pada bahagian yang terkena cacar. Manakala kulit batangnya yang telah dikeringkan terlebih dahulu boleh mengurangkan komplikasi resdung; iaitu dengan menyedut asap kulit putat yang dibakar sedikit-sedikit itu sehingga merasakan hendak terbersin dan air lendir keluar dari hidung. Ulangi setiap hari sehingga penyakit resdung sembuh
Cara penggunaan Pucuk putat muda sering dimakan sebagai ulam atau dihiris untuk ramuan nasi kerabu. Bagi peminat laksa utara, ada juga yang suka masukkan pucuk putat ke dalam laksa kerana dikatakan ia dapat menambah kesedapan rasa pada laksa (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image182
Nama ulam Serai kayu
Nama scientific(jika ada) Syzygium polyanthum
Khasiat daunnya dibuat ulam yang dikatakan baik untuk awetmuda. Dikatakan juga tumbuhan ini boleh digunakan untuk mengubat gatal-gatal badan serta ubat darah tinggi (menurunkan tekanan darah).
Cara penggunaan (pucuk direbus)
Gambar  image184
Nama ulam Salang
Nama scientific(jika ada) Claoxylon longifolium
Khasiat sumber prolifik diterpenoids baru dengan pelbagai rangka , di mana ada yang mempunyai banyak aktiviti yang berbeza seperti antitumor , antiproliferative , dan kesan antimikrob
Cara penggunaan Sayur ini kebiasaanya di buat masak lemak dengan santan kelapa atau dibuat sayur manis. Ada juga menjadikannya sebagai ulam setelah mencelur terlebih dahulu. (pucuk direbus)
Gambar  image187
Nama ulam Ulam Raja
Nama scientific(jika ada) Cosmos caudatus
Khasiat Ulamnya yang digelarkan “ulam raja” telah digunakan secara tradisi untuk memperbaiki peredaran darah dan mencucidarah, serta untuk menguatkan tulang. Ulamnya mempunyai keupayaan antioksida (AEAC) yang amat tinggi, iaitu setiap 100 gram ulam yang segar mempunyai keupayaan antioksida yang sama dengan 2,400 miligram L-asid askorbik. Melebihi dua puluh jenis bahan antioksida telah dikenal pasti dalam ulam raja. Bahan-bahan antioksida yang utama disebabkan oleh kehadiran sebilangan proantosianidin yang wujud sebagai dimer, melalui heksamerkuersetin glikosidaasid klorogenikasid neoklorogenikasid kripto-klorogenik, serta penangkap (+)-. Keupayaan ulam raja untuk mengurangkan tekanan oksidatif mungkin sebahagiannya terdiri daripada kandungan antioksidanya yang tinggi.
Cara penggunaan  (pucuk dimakan mentah atau dicelur)
Gambar  image189
Nama ulam Setang
Nama scientific(jika ada) Melia excels
Khasiat Pucuk muda dan bunga digunakan untuk merawat penyakit perut dan masalah hidung . Minyak ini digunakan untuk membuat sabun
Cara penggunaan Pucuk muda , daun dan bunga yang dimakan mentah dalam salad dan dimasak sebagai sayur. (pucuk direbus)
Gambar  image191
Nama ulam Betik
Nama scientific(jika ada) Carica papaya
Khasiat Betik kaya dengan vitamin A (kulitnya) juga kalium. Nutrien -nutrien penting yang terkandung dalam betik, menjadikan tumbuhan ini mempunyai nilai-nilai perubatan yang tersendiri.[2]Buah betik yang ranum kaya dengan vitamin C, mempunyai kandungan serat yang tinggi. Selain itu, ia juga mengandungi air, protein, lemak, serat, zat besi, fosforus, kalium, kalsium, natrium, niasin, riboflavin, tiamin, karpain, karposid, mirosin, papain dan pektin.[perlu rujukan] Betik juga boleh dimakan bagi melawaskan perut bagi sesiapa yang mempunyai masaalah sembelit.Kandungan papain dalam daun juga amat berkesan untuk melembutkan daging. Masyarakt Mexico menggunakan daun betik bukan sahaja untuk melembutkan daging, tetapi juga dijadikan ubat untuk asma dan masalah jantung. Bagaimanapun jika penggunaan daun terlalu banyak ia boleh jadi berbahaya kerana ia boleh menghasilkan toksik.

Daun betik pula mengandungi dekstrosa, karpain, karbohidrat, serat dan kalsium.

Betik juga mengeluarkan sejenis enzim yang dikenali sebagai enzim papain.Papain banyak digunakan dalam penyediaan makanan, khususnya untuk melembutkan daging dan penyediaan ‘chewing gum’. Walau bagaimanapun, di negara-negara ASEAN potensi industri papain masih belum diterokai sepenuhnya. Buat masa ini, pengeluar papain secara komersil hanya terdapat di Filipina.

Cara penggunaan Buah yang masak selalu dimakan segar sebagai pencuci mulut. Betik yang masak juga boleh dijadikan jem, jus ( untuk minuman ), perisa untuk aiskrim dan puding, halwa dan sos. Betik matang yang belum masak boleh juga dijeruk atau dimasak sebagai sayur. (pucuk dan bunga direbus)
Gambar  image193  image195
Nama ulam Cemperai
Nama scientific(jika ada) Champereia griffihii
Khasiat Dalam tiap-tiap 100 gram (g) bahagian yang boleh dimakan pucuk cemperai mengandungi: air 72.0 g, protein 7.0 g, lemak 0.4 g, karbohidrat 14.0 g, serat 4.7 g, kalsium 120 miligram (mg), fosforus 72 mg, ferum 1.9 mg, natrium 8 mg, kalium 557 mg, karotena 2260 ug, Vitamin A 377 ug, vitamin B 1 0.1 mg, vitamin B 2 0.42 mg, niasi 0.7 mg, vitamin C 63.8 mg.
Selain sebagai sayuran, cemperai juga dikatakan baik untuk mengubati ulser dan sakit sendi tulang. Akar dan daunnya ditumbuk serta dibuat poltis untuk mengurangkan ulser. Air rebusan akarnya pula dapat mengubati sakit sendi tulang.
Cara penggunaan Pucuk cemperai sering digunakan dikalangan masyarakat kampong untuk dijadikan ulam atau dimasak sebagai sayuran. Sayur masak lemak oucuk cemperai adalah diantara jenis masakan yang popular dan digemari ramai  (pucuk direbus)
Gambar  image197  image199
Nama ulam Cemumar
Nama scientific(jika ada) Micromelum minutum
Khasiat
Cara penggunaan Kelazimannya, daun pokok ini dimakan sebagai ulam. Menurut kata orang yang biasa makan,  daun cemumar rasanya pahit manakala daun kari tidak pahit. Benar atau tidak, anda yang pernah merasainya, boleh kongsikannya di sini. Selain dijadikan ulam, daun cemamar juga boleh direbus dan air rebusannya digunakan untuk mandian wanita lepas bersalin. (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image201
Nama ulam Daun kari
Nama scientific(jika ada) Murraya Koenigii
Khasiat Hasil kajian mendapati daun kari mengandungi:* 66.3% kelembapan
* 6.1% protein
*1.0% lemak
*16.0% karbohidrat
*6.4% fiberDaun kari juga mengandungi mineral dan vitamin seperti kalsium, fosforus, zat besi, asid nikotinik dan vitamin C. Ia juga mengandungi volatile oil dan sejenis glukosid yang dipanggil koenigiin.Daun kari mempunyai khasiat perubatan yang tinggi dan digunakan dengan meluas dalam perubatan Ayurveda di India. Daun kari mempunyai nilai sebagai antioksidan, anti-diabetes, antimikrob, anti-inflamasi, Hepatoprotektor, anti-hiperkolesterolemia dan lain-lain lagi. Daun kari juga dikatakan baik untuk penjagaan rambut yang panjang dan sihat. Selain dari itu daun kari juga dapat mencegah uban. Kulit pokok, daun dan akar pokok daun kari digunakan sebagai tonik. Pucuk daun muda juga boleh dibuat ulam.Read more: http://www.oldtraffords.com/2011/02/khasiat-daun-kari.html#ixzz3JlXfojnD
Cara penggunaan Daun ini mempunyai banyak kegunaan bagi masyarakat India kerana ia bukan sahaja digunakan dalam masakan kari, malah dalam masakan lain seperti rasam, chutney , muruku dan sebagainya lagi. (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image204
Nama ulam Geti
Nama scientific(jika ada) Sesbania grandiflora
Khasiat Pucuk turi mengandungi khasiat yang tinggi, terutama vitamin C. Dalam tiap-tiap 100 gram bahagian yang boleh dimakan mengandungi: air 77.2 g, protein 8.4 g, lemak 1.1 g, karbohidrat 9.7 g, serat 1.8 g, kalsium 181 miligram (mg), fosforus 29 mg, besi 0.3 mg, natrium 23 mg, kalium 356 mg, karotena 5022 ug vitamin A 837 ug, vitamin B1 0.06 mg, B2 0.71, niasin 2.4 mg, vitamin C 114 mg.
Cara penggunaan (pucuk direbus dan bunga dicelur)
Gambar  image205  image207
Nama ulam Pisang
Nama scientific(jika ada) Musa spp.
Khasiat Menurut kajian tempatan yang dilakukan, 100 gram pisang menyediakan 1.2 gm protein, 0.3 gm lemak, 17 mg kalsium, 78 mg karotena, 88 mg kalium, 27.2 gm karbohidrat, 0.4 gm serabut, dan 116 kcal tenaga.Pisang juga mengandungi asid, enzim, dan sebatian kimia penting. Ia juga mengandungi tiga jenis gula semulajadi iaitu sukrosa, fruktosa, dan glukosa. Gula semulajadi ini amat penting untuk kanak-kanak yang sedang membesar.Selain itu, menurut Persatuan Pisang Antarabangsa, pisang juga mengandungi magnesium, fosforus, iodine, kuprum, vitamin B1, B2, B6 & C, niasin, dan folat.

Penyelidikan yang dijalankan membuktikan dua biji pisang boleh membekalkan tenaga untuk kita melakukan kerja atau senaman berat selama 90 minit.

Selain itu dalam perubatan traditional, jantung pisang dianggap elok untuk pelbagai organ dalam badan seperti jantung, hati, paru-paru dan limfa.

Cara penggunaan Di Malaysia, pisang mempunyai pelbagai kegunaan selain daripada dimakan buahnya.Daun pisang biasanya digunakan sebagai alas makanan kerana ia menghasilkan bau yang harum apabila terkena makanan yang panas. Daun pisang boleh digunakan sebagai pelindung hujan, pembalut kuih, dan pembalut masakan seperti ikan bakar atau kuih lepat.

Batang pisang pula boleh digunakan untuk membuat rakit. Selain itu batang pisang mempunyai gentian yang banyak dan boleh diproses secara perdagangan untuk membuat tali dan bahan seumpamanya seperti guni dan malah untuk tenunan pakaian. Serat pisang yang digunakan dikenali sebagai serat Abaka. Di Okinawa, Jepun, baju yang dihasilkan dari serat pokok pisang dikenali sebagai Bashofu dan kesenian menghasilkannya pula dikenai sebagai Kijōka-bashōfu.

Buah pisang boleh dimakan masak begitu sahaja atau diambil semasa muda untuk dimasak sebagai lauk, digoreng, dibuat sira, dibuat pengat pisang, dan dijadikan kerepek. Selain buah pisang, jantung pisang juga boleh dibuat sebagai ulam selepas dicelur. Batang pisang juga mempunyai empulur lembut atau dipanggil umbut di tengah-tengahnya dan sesuai dijadikan sumber makanan.

Kulit pisang yang terhasil sebagai bahan sampingan dari pembuatan makanan lain seperti kerepek, juga boleh diproses melalui proses penapaian untuk penghasilan alkohol dan cuka makan.

Gambar  image208  image210
Nama ulam Mata ayam
Nama scientific(jika ada) Ardisia crispa
Khasiat Akar Pokok Mata Ayam boleh dijadikan ubat. Selepasnya direbus dan apabila sejuk, airnya diminum untuk merawat:·         batuk;·         tulang patah;

·         demam; dan

·         kelemumur, iaitu gatal kulit kepala.

Cara penggunaan (pucuk dimakan mentah)
Gambar  image212  image214
Nama ulam Mengkudu
Nama scientific(jika ada) Morinda spp.
Khasia Pucuk atau daun muda mengkudu mengandungi khasiat makanan tinggi. Dalam tiap-tiap bahagian yang boleh dimakan mengandungi: air 89.1 gram (g), protein 3.9 g, lemak 0.6 g, karbohidrat 2.2 g, serat 3.o g, kalsium 114 miligram (mg), fosforus 14 mg, ferum 2.8 mg, natrium 18 mg, kalium 234mg, karotena 3619 ug, vitamin A 603 ug, vitamin B1 1.5 mg, B2 0.32 mg niasin 1.0 mg vitamin C 115 mg.
Cara penggunaan Pucuk Mengkudu juga boleh dibuat ulam. Pokok ini juga digunakan sebagai ubat tradisional. (pucuk direbus)
Gambar  image215

Semoga maklumat yang dikongsikan di sini dapat memberi manfaat kepada anda.

Dapatan ini diambil daripada internet.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s